علی اکبر تیموری

علی اکبر تیموری

تنوع - سرگرمی - گوناگون
علی اکبر تیموری

علی اکبر تیموری

تنوع - سرگرمی - گوناگون

ازغد

این آخر هفته همراه «راه‌بلد» به یک مقصد تاریخی با جاذبه‌های زیبای گردشگری سفر کنید

دل به تاریخ و طبیعت سپردن


بزرگی گفته «خوب سفر کردن، بهتر از رسیدن است». خطاب این جمله، آن‌هایی هستند که چمدان یا کوله‌ سفرشان را می‌بندند و شتاب دارند که فقط «برسند» و در مسیر رسیدن به مقصد، زیبایی‌های مسیر را از یاد می‌برند، در حالی که اصل سفر، همان مسیر آن است. شاید اتفاقات دلچسب‌تری در طول مسیر انتظار شما را بکشد. بیایید این هفته، همراه «راه‌بلد»، این نگاه را تجربه کنید. برای شمایی که نمی‌خواهید راه دور بروید، این هفته تکه‌ای زیبا از طبیعت را برای یک سفر کوتاه پیشنهاد می‌کنیم. جایی که کم از بهشت ندارد. روستای «ازغد» همین مقصد زیباست که تصویر مقاصد گردشگری زیادی را در ذهن شما زنده می‌کند و در مسیر رسیدن به آن با اماکن گردشگری زیبای دیگری نیز روبه رو خواهید شد.

 

کجا بریم؟

«ازغد» از جمله روستاهای قدیمی و تاریخی این خطه است که طبیعتش در همه فصول سال دیدنی است. این روستای خوش آب و هوا با مرکز بخش طرقبه 22 کیلومتر فاصله دارد. برای رسیدن به این روستا اگر از مقابل پمپ بنزین طرقبه به طرف امامزادگان ناصر و یاسر حرکت کنید، بعد از عبور از روستای حصار به «ازغد» می‌رسید که جاده‌ای آسفالته دارد. این روستا از نوع روستاهای پلکانی است و در حصار کوه‌ها و دره‌هایی قرار گرفته که اسامی جالبی دارند؛ از قله گاو  و قیچ قر تا دره‌های معروف زقی دره، کمین و... .

همچنین روستای ازغد از جنوب به ارتفاعات بینالود (قله قیچ قر)، از بخش زبرخان به شهرستان نیشابور و از سمت شمال به روستای حصار، از جانب غرب به روستاهای کلاته آهن و دهبار و از سمت شرق به روستای مج و مایان علیا متصل است. این روستا سه محله به نام‌های محله بالا، محله بغل تیغ و پای حصار دارد.

 

 

قصه‌اش چیه؟

در بعضی منابع محلی در مورد وجه تسمیه این روستا  روایت‌های جالبی ذکر شده، از جمله این که؛« به واسطه قدمت بسیار بالای این روستا در گذشته‌های دور، به آن «از قدیم» می‌گفتند. با گذشت زمان در تلفظ و نگارش، «از قدیم» به «زقی» و در نهایت به «ازغد» تغییر یافته است.» اما منابع تحقیقی دیگر می‌گویند:«زغ» در زبان محلی به معنی دره تنگ و باریک و پرآب است. روستا در دره‌ای تنگ و باریک  ایجاد شده و از دوطرف به کوه ختم می‌شود،بنابراین روستا به دلیل قرارگرفتن در دره‌ای پرآب و باریک، نام زغ را  به خود گرفته که با توجه به اتصال چند دره به یکدیگر در نزدیکی روستا از کلمه جمع آن، یعنی  «ازغد» استفاده شده است.

 

 

دیدنی چی داره؟

این روستای زیبا، دیدنی‌های بسیاری دارد که بیش از یکصد چشمه فصلی و دایمی از آن جمله اند. گفته می‌شود چشمه معروف به استاد علی و چشمه گیج رو به واسطه آب خوبشان به عنوان منابع آب شرب روستا استفاده می‌شوند. کوه‌ها و دره‌های پیرامونی روستا هم حسابی دیدنی است. اما یکی از ویژگی‌های این روستا، وجود باغ‌های گیلاس، آلبالو، سیب، زردآلو، گلابی، گردو، بادام و... است. در طبیعت پیرامون این روستا، بنا به فصول خاص، گیاهان دارویی هم فراوان است.

 

 

 

 

 

دیگه چی؟

روستای ازغد به اذعان منابع مختلف، سابقه هزار ساله دارد. یکی از اماکنی که حاکی از قدمت این روستاست، مسجد قدیمی آن است. اهالی روستا مدعی‌اند بنای مسجد بسیار قدیمی است این بنا که دارای یک ورودی با شبستان و ایوان مسقف و ستون چوبی است، مربوط به سده ۹ ه‍.ق بوده و در دوره قاجار مرمت شده  است. این مسجد در تاریخ ۱۷ آذر ۱۳۶۴ با شماره ثبت ۱۶۹۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. دو اصله درخت چنار واقع در کنار مسجد روستا نیز قدمت بسیاری دارند و در گذر روزگار سر سالم به در برده‌اند و محکم ریشه‌ دوانده‌اند تا گواه تاریخ این آبادی باشند. این چنارها توجه گردشگران زیادی را به خود جلب کرده است. اما یکی دیگر از مکان‌های به جا مانده از گذشته‌ای دور، قبرستان قدیمی روستاست که سنگ قبرهای موجود در آن5قرن قدمت را روایت می‌کند.

 

 

 

 

چی ببریم؟

تجهیزات سفر و مواد غذایی، زیرانداز و از همه مهم‌تر لباس و کفش راحتی همراه خود داشته باشید.

 سیمای زیبای این روستا جان می‌دهد که عصر یک روز تعطیل از گرما و آلودگی شهر دور شوید و دل به طبیعت بسپارید.