علی اکبر تیموری

علی اکبر تیموری

تنوع - سرگرمی - گوناگون
علی اکبر تیموری

علی اکبر تیموری

تنوع - سرگرمی - گوناگون

راه گل

در این مرداد داغ یک مقصد زیبا و تاریخی را برای سفر انتخاب کنید


سفر به «راه گل»


داغِ مرداد ریخته به تن شهر تا نفس‌ها میان دود و ترافیک، سنگینی کند. این جاست که دل، هوای سفر می‌کند. این که مثلا یک صبح زود کوله‌ای را ببندی، قوتی را پَر شالت بگذاری و بزنی به دل جاده...، بعد آن‌قدر برانی که برسی به یک تکه بکر از طبیعت و زیر سایه درختی و لب رودی، خستگی و ملال یک هفته سخت را از تن بتکانی. اگر شما هم هوای چنین سفری دارید، توصیه می‌کنیم، این آخر هفته، کوله‌بارتان را به مقصد یک روستای تاریخی با طبیعتی بکر و زیبا در شهرستان قوچان ببندید:


کجا بریم؟


«رهورد» نام روستایی است سرسبز با آب و هوای کوهستانی که در 35 کیلومتری شمال غربی شهرستان قوچان قرار دارد.این روستا در گذشته در مسیر راه کاروانیان بوده و از مراکز مهم و پر رونق به شمار می آمده است. در 500 متری غرب این روستا بنای تاریخی امام زاده سلطان محمود و یک بنای سردابه ای شکل در نزدیکی یکدیگرواقع شده اند. از گذشته دور تا کنون (به ویژه در ایام نوروز ) مسابقات پهلوانی کشتی با چوخه در کنار این امام زاده برگزار می شود که تعداد تماشاچیان گاهی به بیش از 20 هزار نفر می رسد. همراه با کشتی، بازی های محلی و آیینی با موسیقی محلی از دیگر برنامه های اهالی روستاست که سیمای آن را در مناسبت‌های مختلف دستخوش تغییر می کند.


قصه اش چیه؟


اهالی حتما برای شما خواهند گفت که نام «رهورد» برگرفته از ره ورد یعنی راه گل (شقایق) است. این روستا در اردیبهشت ماه نمای بهشتی واقعی را به خود می گیرد و به تکه‌ای زیبا از طبیعت بدل می شود. اما روایتی دیگر می گوید که اسم و رسم این روستا از کلمه رهبر به علت شرایط حاکمیتی تاریخی و سیاسی جغرافیایی حاکم بر پیرامون خود گرفته شده است.


چی داره؟


وسط روستا تپه ای بلند از گل رس با حفره های باریک، راه ها و اتاق هایی مجلل وجود دارد که بیانگر دوره های متوالی و طولانی مدت تاریخی شهر مدفون شده «شهر زر»  یا «شهر فیروزه» است. معماری و اشیای به دست آمده از این تپه گویای تمدنی بسیار پیشرفته است.سیری در تاریخ دولت اشکانیان و مرکزیت قوچان (آساک قدیم) به عنوان قلب دولت اشکانیان نشان می دهد که شهر زر جایگاه شخصیت های اصلی و خانواده حاکمان دولت اشکانیان بوده است.دور تا دور رهورد را حصار بلندی از تپه ها و کوه های بلند احاطه کرده است. تپه های اطراف به گونه ای انتخاب شده اند که تسلط کامل برای حفاظت و دیده بانی تپه مرکزی شهر زر را داشته باشند. در این روستا تپه ای مدفون شده در میان تپه های باستانی وجود دارد.با وجود برخورداری روستای رهورد از جاذبه های مختلف تاریخی و سیاحتی و واقع شدن آن در بهترین نقطه از شهرستان قوچان، ظرفیت‌های گردشگری اش آن طور که باید و شاید مورد حمایت قرار نگرفته است.


روایتی از رهوردی ها


اگر در دهه اول محرم گذرتان به رهورد بیفتد، می توانید یکی از قدیمی ترین سنت های عزاداری کشور را در این روستا ببینید. این مراسم که به «حیدرعلی» معروف است، در صبح روز تاسوعا در مسجد روستا برگزار می شود و در آن مردان و جوانان دور علم بزرگی که در میانه میدان نصب شده، دست چپ را بر شانه های هم می گذارند و دایره بزرگی را تشکیل می دهند و همه افراد به سمت راست حرکت می کنند.  عزاداران در حرکت های موزون همزمان دو ضربه برسینه می زنند در حالی که پای راست خود را بالا می آورند. یک نفر  به عنوان میدان دار که صدای رسایی نیز دارد، دم می گیرد و یک کلمه را میدان دار و کلمه دیگر را سینه زنان می گویند، مثلا کلمه «حیدر» را میدان دار و کلمه «علی» را سینه زنان می گویند و برعکس آن نیز گفته می شود.  در این مراسم که حدود 15 تا 20 دقیقه به طول می انجامد، در ابتدا حرکات آهسته است و کم کم سرعت می گیرد و در شور  نهایی یکی از عزاداران یا میدان دار ذکر صلوات بر محمد (ص) می گوید و سپس عزاداران با صدای بلند سه مرتبه «یا علی» یا «یاحسین» می گویند و به چاوشی خوانی مداح گوش فرا می دهند.


منبع: مهر