علی اکبر تیموری

علی اکبر تیموری

تنوع - سرگرمی - گوناگون
علی اکبر تیموری

علی اکبر تیموری

تنوع - سرگرمی - گوناگون

نامق

«نامق» روستایی زیبا و دیدنی که می‌تواند مقصد یک سفر دوست داشتنی باشد


قبرستان‌های باستانی و آسیاب‌های تاریخی


«همه آن هایی که عاشق سفر هستند، نمرده اند.» این را بزرگی گفته است. عمق این کلمات را آن‌هایی درک می‌کنند که جاده‌ها، شهرها و سرزمین‌های زیادی را زیر پا گذاشته‌اند.برای رفتن و «مسافر» شدن، حتما لازم نیست یک مقصد دور و دراز را انتخاب کنیم، گاهی همین حوالی و بیخ گوش خودمان هم مقاصدی وجود دارند که لذت دیدنشان کم از مقاصد دور نیست.بیایید این آخر هفته سرکی بکشیم به یکی از جاذبه های زیبای گردشگری که به فاصله اندکی، در همین استان خودمان قرار دارد. مقصد پیشنهادی ما، روستای «نامق» از توابع کاشمر است.

کجا بریم؟

نامق از روستاهای تاریخی شهرستان کاشمر است و بنابر روایتی حتی قدمتش از شهر نیشابور نیز بیشتر است. این روستا در 32 کیلومتری شرق ریوش واقع شده و اقلیمی معتدل و نیمه‌خشک، با زمستان‌های سرد دارد. از شمال و غرب به کوه سرخ، از جنوب به کوه سرسفیدار و دره اولی سوکو و از غرب به تپه عبدالحسن محدود می‌شود.این روستا در 100 کیلومتری جنوب نیشابور از ریوش قرار گرفته و از طریق جاده‌ای آسفالته که از طرف شرق منشعب می شود، پس از طی ۳۰ کیلومتر از میان بادامستان های وسیع، به نامق می رسید. در لغت نامه دهخدا در سال ۱۳۴۵ درباره نامق چنین نوشته شده‌است: «نامق دهی است از دهستان برکوه بخش ریوش شهرستان کاشمر ، در ۳۶هزارگزی جنوب شرقی ریوش بر سر راه مالروی عمومی ریوش به حصار. در منطقه کوهستانی معتدل هوایی واقع است و ۲۰۶۸ تن سکنه دارد. آبش از قنات تأمین می‌شود. محصولش غلات ، انواع میوه‌ها و ابریشم است . شغل اهالی زراعت و مالداری و صنعت دستی آن جا قالیچه بافی است. راه مالرو دارد. قریه‌ای است از قرای ترشیز . شیخ احمد جامی به سال ۴۴۰ هـ . ق در این قریه تولد یافت.»

چی داره؟

جالب است بدانید که در بعضی منابع از این روستا به عنوان یکی از 100 روستای شگفت انگیز کشور یاد می شود. یکی از مهم‌ترین اماکن تاریخی این روستا، مزار شیخ ابوالحسن جامی نامقی معروف به شیخ احمد جام (زاده ۴۴۰ - درگذشته ۵۳۶ هجری قمری) از عارفان آن دوران است که در 500متری روستا قرار دارد. احمد جامی هم در سال ۴۴۰ هجری قمری در همین روستا متولد شده است.کاریز قدیمی جاذبه دیگر این منطقه است که با فاصله‌ای از غرب روستا قرار گرفته است. قناتی بسیار قدیمی که قدمتش با خود روستا برابری می کند و روزگاری سنگ‌های آسیاب‌های منطقه را به حرکت در می آورده است. البته دیگر امروز کمی از آن‌ها باقی است.

اهالی روستا حتما به شما دیوار سنگی قدیمی را نشان خواهند داد که به کمر قلعه معروف است و از قدمتش برایتان خواهند گفت.وجود قبرستان های باستانی و مقابر قدیمی، یکی از ویژگی‌های این روستا به شمار می آید. دو قبرستان این روستا به فاصله اندکی از هم قرار گرفته اند. گویا یکی مربوط به قبل از ظهور اسلام و دومی که به قبرستان جدید معروف است، به بعد از اسلام تعلق دارد. قدیمی‌ترین سنگ قبر گورستان اسلامی، تاریخ سال 113 هجری قمری را نشان می دهد.اما قلعه قدیمی این قریه در بلندترین بخش روستا، به نام ارگ واقع شده و توجه اغلب مسافران را به خود جلب می کند. در روستای نامق سه مسجد نیز وجود دارد که به لحاظ معماری سنتی شان، واجد ارزش‌های تاریخی هستند و دیدن آن ها خالی از لطف نیست.

با مردمان

اما اهالی این روستا بسیار خونگرم و مهمان نوازند و در ایام مختلف سال میزبان گردشگران هستند. عروسی‌های محلی و سوگواری‌های آیینی و سنتی آن‌ها دیدنی است. مثلا رسم دارند که در آستانه تحویل سال نو، نان می‌پزند، زیرا معتقدند که در هنگام تحویل سال، هر خانه‌ای باید پر از نان باشد.مهم‌ترین صنایع دستی این روستا فرش بافی است که با طرح و نقش‌های گل کشمیری و تخت جمشید بافته می‌شوند، قالی، انواع لبنیات و میوه‌ها، از سوغاتی‌های روستای نامق به شمار می‌آیند.