علی اکبر تیموری

علی اکبر تیموری

تنوع - سرگرمی - گوناگون
علی اکبر تیموری

علی اکبر تیموری

تنوع - سرگرمی - گوناگون

نیازآباد-زرداب

این هفته همراه ما به دو روستای شهرستان خواف بیایید


از میراث ساسانی ها تا چشم انداز یک آبشار زیبا


با حذف غول‌ها از جام جهانی 2018 روسیه، دیگر حتی فوتبال هم نمی‌تواند انگیزه و بهانه آن باشد تا این آخر هفته، جای دل سپردن به طبیعت، سر و چشم را بسپاریم به تلویزیون. اگر شما هم برنامه‌ای برای روزهای آینده ندارید و منتظر بهانه‌‌ای هستید تا فرمان خودرویتان را سمت طبیعت بچرخانید، توصیه می‌کنیم این بار شهرستان خواف را به عنوان مقصد انتخاب کنید و سراغ دو جاذبه زیبای آن بروید:


 


روستای نیاز آباد

  «نیازآباد» از روستاهای گردشگری این شهرستان است. از روزگار ساسانیان در نیازآباد خواف قلعه‌ای به جا مانده بود که ایل زنگنه بعد از کوچاندن شان از کرمانشاه به خراسان در آن ساکن شدند. بنایی که یکی از چند قلعه خشتی و گلی بزرگ ایران است و به علت چندین طبقه بودن خانه‌های قلعه، زیبایی منحصر به فردی دارد.

«قلعه شاپور روی یک تپه بزرگ سنگی در روستای نیازآباد قرار گرفته است و طول و عرض آن  300 در 200 متر است و سه حصار دارد که دیوارهای آن به قطرهای مختلف از سه تا یک متر و بسیار مستحکم است و از هر حصار به حصار دیگر تنها به وسیله یک در می‌توان رفت و آمد کرد. فضای وسط قلعه محدود به مساحتی است که برای برف‌انداز لازم است. مدخل قلعه هر غروب بسته و هر صبح گشوده می‌شود و در مواقع ناامنی یک در سنگی مدور با نیروی پنج مرد، با اهرم کردن چوب پشت در چوبی بسته می‌شود.» البته این توصیف از سوی مرحوم محمود فرخ از چهره‌های شاخص ادبی در سفری که به نیازآباد داشت در سال 1330 نقل شده است.

به گفته ساکنان معتبر روستا، زیر این دژ باستانی پناهگاه‌های زیرزمینی وجود دارد که حین کندن چاه آب در یکی از منازل به یکی از ورودی‌های آن برخورده‌اند. آن سوتر حوضخانه‌ای قدیمی وجود دارد که از گذشته تاکنون با توجه به خشکی منطقه حکم کیمیا را دارد و سقاوه‌ای که برای شست وشوی ظروف، لباس و استحمام به‌کار می‌رفته است.

سمت بالای روستا دو عمارت قدیمی و زیبای دیگر وجود دارد که قدمت‌شان به 70 سال پیش برمی‌گردد. این عمارت‌ها ایوان‌های کنگره‌دار و هشتی و دالان دارند. یک خانه را حسینعلی‌خان رئیس طایفه زنگنه در دو طبقه، هنگامی ساخت که می‌خواست خارج از قلعه اقامتگاهی برای پذیرایی از مهمانان و همین طور اسکان خانواده‌اش داشته باشد. تقریبا 14 اتاق و حمام اختصاصی در این بنای زیبا وجود دارد.  

دیگر بنای قدیمی که در میدان اصلی روستا روبه‌روی این عمارت وجود دارد، نگاره کوچک شده یک قلعه، با دیوارهای بلند و باروهای کنگره‌دار زیبا و اصیل مانند نگین انگشتر، در دو طبقه و 20 اتاق است. اما آرامگاه خواجه مجد خوافی امیر قلی سلطان فرزند حسن خان، نایب الحکومه خواف و فرزندانش را با گنبدی بلند، طاق‌های رفیع و چهار در که به قرن نهم هجری تعلق دارد و در سال 81 به ثبت آثار ملی و تاریخی رسیده است، نیز می‌توانید در این روستا مشاهده کنید.

در دل این روستا، مسجدی قدیمی با ستون‌های عریض و مرتفع وجود دارد که یکی از زیباترین مساجد شرق کشور از لحاظ معماری به شمار می‌رود. این مسجد در سال 1389 در فهرست آثار ملی ثبت شده است. اما آسیاب‌های زیبای نیازآباد که نمونه آن هنوز در نشتیفان وجود دارد، به مرور زمان و رسیدگی نشدن تخریب شده اند. خلاصه این روستای تاریخی دیدنی های فراوانی دارد.



آبشار و روستای زرداب

اما روستای «زرداب» یکی دیگر از مناطق گردشگری شهرستان خواف به شمار می‌آید که در فاصله 30 کیلومتری شمال آن واقع شده است. این روستا در منطقه ای کوهستانی و خوش آب وهوا قرار دارد و همین بهانه‌ای برای استقبال گردشگران شده است.

این منطقه دارای پوشش متنوع گیاهی به ویژه در فصول بارانی است. این ییلاق آبشاری دارد که به آبشار زرداب مشهور و چشم‌انداز زیبایی را فراهم کرده است.

اهالی منطقه حتما برای شما توضیح خواهند دارد که آبشار صنم زرداب روزگاری بسیار پر آب بوده است. هم اکنون نیز این آبشار شکوه خود را دارد اما کاهش نزولات جوی، تاثیرش را بر این محدوده گذاشته است.

نکته جالب دیگر آن که در جنوب غربی روستا درختی قرار دارد که اهالی بومی می گویند عمرش به700 سال می رسد. جالب است بدانید، روزگاری این منطقه به دلیل آب فراوانی که داشته، دارای تاکستان های بزرگی بوده است که امروزه به خاطر کم آبی از بین رفته اند.



منبع: ایسنا - سایت  کویرها و بیابان های ایران