علی اکبر تیموری

علی اکبر تیموری

تنوع - سرگرمی - گوناگون
علی اکبر تیموری

علی اکبر تیموری

تنوع - سرگرمی - گوناگون

شمخال








با «راه بلد» به یکی از زیباترین مقاصد گردشگری استان مان سفر کنید


برشی از بهشت


نویسنده : ملیحه رفیع طلب


تابستان امسال اگرچه در همان روزهای آغازین خود، با گرمای سوزانی همراه بود، اما در این چند روز اخیر، وزش گاه و بیگاه نسیمی ملایم و خنک، تحمل این روزهای تب‌دار تابستان را تا اندازه ای آسان تر کرده است. همین می تواند بهانه ای باشد برای سفر و گشت و گذار در نقاط دور و نزدیک شهرمان به ویژه برای آن هایی که ترجیح می دهند آخر هفته را به دل طبیعت بزنند و از دود و دم شهر دور شوند. البته که مناظر طبیعت استان مان هم این روزها دیدنی است و جان می دهد که دوربینی همراه داشته باشی و زیبایی طبیعت را در قاب آن ثبت کنی. تنبلی را کنار بگذارید و این آخر هفته جای خواب، کوله ای سر شانه تان بیندازید و به دل طبیعت بزنید. اما در این شماره «راه بلد»، سراغ دره شمخال یکی از زیباترین مناطق گردشگری ایران رفته ایم که به «بهشت خراسان» معروف است. دره زیبا و کم نظیر شمخال با دیواره های بلند و عریض که از روستایی به همین نام واقع در ۲۵ کیلومتری باجگیران و ۸۰ کیلومتری قوچان آغاز می شود، دارای آب و هوای مطلوب و تنوع حیات وحش است. سفر به این منطقه برای شما یک خاطره ماندگار را رقم خواهد زد:


 


کجا بریم؟

دره زیبای شمخال در استان خراسان رضوی واقع است و  مسیر ۱۸ کیلومتری آن از روستای شمخال (در کیلومتر ۷۰ جاده قوچان به باجگیران) آغاز می شود و در سوی دیگر به اراضی درونگر در جاده قوچان به درگز ختم می شود.

دره شمخال که نام خود را از روستایی کوهپایه ای به همین نام گرفته از شمال شرقی به کوه آسلمه و از جنوب شرقی به رودخانه دایمی کال شمخال محدود است. این روستا بنای تاریخی کهنی ندارد اما اقلیم مساعد، خاک مرغوب و منابع غنی آب، تاثیر فراوانی در شکل گیری روستا داشته است. چشمه های ابتدای دره در ادامه رودخانه ای را می سازند که شالیزارهای درونگر را سیراب می کند.بهترین راه برای رسیدن به شمخال، قوچان است و از قوچان تا شمخال مسافتی حدود ۸۰ کیلومتر در پیش است.

جالب است بدانید که پوشش گیاهی دره شامل گردو، انجیر، زردآلو، چنار، بید، سپیدار، تمشک، موسیر، آنوخ (کاکوتی) و... است. عطر درختان گردو در آغاز مسیر با بوی خوش نم و رطوبت دیواره های سنگی عطر زندگی را همه جا پراکنده می کند و هر چه پیش بروید بر تعداد بوته های تمشک وحشی کمای، موسیر، آنوخ، چریش (نوعی سبزی که در نان محلی استفاده می شود)، گون و درختچه های زرشک وحشی افزوده می شود.

چی داره؟

در آغاز مسیر دره شمخال جویباری کم آب را مشاهده می کنید و پوشش گیاهی در اوایل مسیر کمتر است اما در فاصله ۱۰ کیلومتری از ابتدای دره، فضای جذاب و دیدنی به نام «حمام آب» وجود دارد که پذیرای تعداد زیادی از گردشگران در فصل تابستان است.

دره شمخال دارای پیچ و خم های بسیار و جذابیت های زیادی است و هر چه جلوتر بروید چشمه سارهای زیبا و آبشارهای جاری از اطراف صخره پُر آب تر و جذاب تر می شوند. زیارت امامزاده باء در نزدیکی روستای دربادام از رسوم ویژه مردم دره شمخال است و به همین بهانه هر آخر هفته شمار زیادی از ساکنان بومی منطقه و گردشگران به زیارت این امامزاده می روند.

چی باید بدونیم؟

پیشنهاد می شود برای سفر به این مکان زیبا برنامه ای دو روزه را تنظیم کنید. منطقه های کبوترخانه و حمام اول فضاهایی هستند که به دلیل مسطح بودن این نقاط می توان در آن جا کمپ زد و شب را سپری کرد.

 حمام اول، چشمه های پُر آب و جاری دارد و یکی از بهترین مکان ها برای اقامت شبانه است اما پیشنهاد می شود کمپ خود را در منطقه کبوترخانه که آن نیز دارای چشمه ای کم آب است برپا کنید، زیرا در این صورت شما روز اول حدود ۱۱ کیلومتر از مسافت دره را پیموده اید و برای روز دوم مسیر کوتاه تری را در پیش خواهید داشت.

در فاصله بین حمام اول و دوم چهار صخره قرار گرفته است که سابق بر این برای عبور از آن  نردبان هایی ساخته شده بود اما هم اکنون این نردبان ها وجود ندارد و می توانید با احتیاط از این صخره ها عبور کنید، اما مراقب باشید که به خودتان آسیب وارد نکنید. توصیه می کنیم برای سفر به این منطقه از یک راه بلد کمک بگیرید تا سفرتان بی خطر باشد.

چی ببریم؟

کفش با زیره سفت و محکم، عینک آفتابی و کلاه آفتاب گیر و چادر مسافرتی از وسایل ضروری این سفر کوتاه هستند. طبیعتا اگر قرار است شب در دره اقامت داشته باشید تجهیزات مفصل تری را همراه ببرید و غذا نیز تدارک ببینید. نکته مهم دیگر آن که، چون در مسیر حرکت تان باید از آبشارها و دره ها عبور کنید و ممکن است خیس شوید، حتما یک دست لباس اضافه همراه خودتان داشته باشید.