علی اکبر تیموری

علی اکبر تیموری

تنوع - سرگرمی - گوناگون
علی اکبر تیموری

علی اکبر تیموری

تنوع - سرگرمی - گوناگون

خرو

تصاویر «خرو» و آلوهایش این روزها خیلی‌ها را برای سفر به این شهر وسوسه می‌کند

سفر به یک مقصد خوشمزه


این روزها، تصاویری از قلب یک شهر، فضای مجازی را به خود مشغول کرده است. عشاق لواشک و آلوچه چشم انتظار سوغات‌های خوشمزه‌ای هستند که از این منطقه روانه بازار می‌شود.خرو نیشابور که به عنوان پایتخت آلوی ایران شناخته می‌شود، در این ایام حال و هوایی متفاوت دارد. بر فراز سقف خانه‌ها سبدهای آلو زیر آفتاب چیده شده و سینی‌های لواشک از دور چشمک می‌زنند.همین بهانه‌های خوشمزه کافی است تا این هفته به شما پیشنهاد کنیم که فرمان خودرویتان را سمت این شهر دیدنی بچرخانید.

مقصدی زیبا و مصفا

این شهر آنقدر محبوب است که حتی عطار نیشابوری هم، در تذکرة الاولیا از آن سخن گفته است. خرو علیا در ۲۰ کیلومتری شرق نیشابور و در مسیر جاده مشهد قرار گرفته است. این منطقه، دره ای خرم و مصفا دارد و پوشیده از درختان گوناگون میوه و درختان غیرمثمر است. آبشاری نیز از ارتفاعات این منطقه‌ کوهستانی به پایین سرازیر می‌شود که بر جذابیت های طبیعی آن می‌افزاید.اگر عازم شهر خرو شدید حتما وقتی را هم اختصاص بدهید و سری به رشته کوه های بینالود در نزدیکی این شهر بزنید. مناظر بی نظیر در طول مسیر انتظار شما را می‌کشند و ییلاق‌های زشک و دهبار نیز در این محدوده قرار دارند.معماری تاریخی و بی نظیر این شهر، سوغات و صنایع دستی آن، ارتفاعات و چشم اندازهای زیبای آن، دو آبشار پُرخروش و نمای پلکانی شهر؛ در کنار انبوه جاذبه‌های دیگر، سفر شما را به یاد ماندنی خواهد کرد.

ماسوله خراسان

شهر خرو نیشابور دارای باغات بسیاری است که محصولشان میوه هایی چون آلو، سیب، گردو، گیلاس و تاکستان ها است. اهالی این شهر عمدتا با حرفه باغبانی مانوس هستند و برکت سفره‌شان از این محل تامین می شود.

اما بافت خود این شهر و معماری آن نیز بسیار شبیه به شهر ماسوله در شمال ایران است، زیرا دارای خانه هایی پلکانی است. قدمت و هویت این منطقه نیز بسیار است و اهالی از بابت آن گفتنی‌های فراوانی برای شما خواهند داشت.

سوغاتی خوشمزه

در سفر به شهر خرو نیشابور، مهم ترین چیزی که نباید از دست بدهید، آلوی بخاراست. در ایران 24 نوع از این آلو وجود دارد که عمدتا چهار نوع آن در خرو تولید می‌شود. آلوی رسمی، عیاسی، آلوی خروی و طرقبه ای. آلوی خشکبار خرو در جهان شهرت دارد و جایگاه صادراتی آن نیز انکار ناپذیر است.

گذرگاه تاریخی خرو

در خرو، جاده یا نوعی گذرگاه وجود دارد که توس را به نیشابور متصل می کند و از میان باغ ها، کوه ها و رودها می گذرد. بنا بر مستندات تاریخی، قوم تاتار پس از به چنگ آوردن توس برای دستیابی به نیشابور از این گذرگاه عبور کردند و مردم خرو نیز جانانه در برابر دشمنان ایستادگی و جانفشانی کردند. این جاده‌ کوهستانی چشم‌نواز، از میان باغ‌ها، رودها و کوه‌ها می‌گذرد و ارتباط دشت‌های شمال رشته‌کوه‌بینالود از طریق منطقه زشک را با دشت نیشابور در جنوب کوهستان بینالود، برقرار می‌سازد.

اما جاذبه دیگر این منطقه، آبشار خرو یا آبشار شش آب در 9 کیلومتری شهر خرو است. همچنین در منطقه خرو، دو رودخانه‌ بزرگ و کوچک جاری هستند که از کوه‌های زنبورگاه در رشته‌کوه بینالود سرچشمه می‌گیرند. در مسیر هر دو رود، دو آبشار وجود دارد. مسیر شمال شرقی به چشمه علی و مسیر شمالی به آبشار خرو (بزرگ) می‌رسد.

سومین جاذبه شاخص خرو، «رودمیان» است که یکی از زیباترین جاذبه‌های طبیعی منطقه به شمار می‌آید. رود-درّه‌ای سرسبز با شیبی تند که در چند نقطه آن، چشمه‌سارهای زلال و شفاف می‌جوشند. رودخانه خرو هم در دل همین دره جا خوش کرده است.خرو، سوغاتی های متنوع دیگری هم دارد از قالیچه های دست باف بگیرید تا سبدهای حصیری.

روایت‌های تاریخی از خرو

این شهرعالمان و مفسران نامداری همچون ابوسعیدخرقی (در قرن چهارم) و ابوبکرخرقی (قرن پنجم) را در دامان خویش پرورانیده‌است. درمقامات شیخ ابوسعیدابوالخیر هم به حکایت‌هایی از این منطقه تاریخی برمی خوریم که در نوع خود جالب هستند.