علی اکبر تیموری

علی اکبر تیموری

تنوع - سرگرمی - گوناگون
علی اکبر تیموری

علی اکبر تیموری

تنوع - سرگرمی - گوناگون

گرمو

«آب گرم معدنی خلیل آباد»، یک ظرفیت زیبای طبیعی است که جنبه های درمانی نیز دارد

سفر به «گرمو» در سرما

طبیعت موهبت های زیادی را نصیب ما کرده است. سرزمین ایران پر است از جاذبه های طبیعی و خدادادی که هر کدام شان ظرفیت جذب گردشگران فراوانی را دارند. این برش های زیبا از طبیعت را باید مغتنم دانست. یکی از ظرفیت های خوب و مهم گردشگری در کشورمان، وجود چشمه ها و منابع آب گرم است که در اقصی نقاط کشور پراکنده اند و علاوه بر جنبه های سیاحتی، ویژگی های درمانی شان نیز، انگیزه گردشگران زیادی برای سفر از نقاط دور و نزدیک است. یکی از بهترین این نمونه ها در استان خراسان رضوی، آب گرم معدنی خلیل آباد است. ظرفیتی طبیعی که همین حالا، مشتریان زیادی دارد و آخر هفته ها و ایام تعطیل، محدوده آن پر می شود از حضور این گردشگران.
اما آن چه که باعث شد این هفته سراغ این اثر طبیعی برویم، ماجرای بررسی پرونده ثبتی چشمه آب گرم خلیل آباد در شورای ثبت خراسان رضوی است. رویه ای که به ثبت این اثر در شورای استانی منجر و حالا پرونده مذکور برای تصویب نهایی به تهران ارسال شده است.خلاصه این اثر با چنین درجه اهمیتی، حتما ظرفیت های تماشایی زیادی نیز دارد و در «راه بلد» این هفته از شما دعوت می کنیم تا به این منطقه سفر کوتاهی داشته باشید.

 

ماجرا چیه؟
در ارتفاعات شمال شهر خلیل آباد و در دل سیاه کوه و در آغاز راه رودخانه دایمی خارزنج چشمه های جوشان آب گرم معدنی که مردم محلی آن ها را  «گِرمو»  می نامند خودنمایی می کند. این چشمه های جوشان سال های سال است با خواص بالای درمانی التیام بخش درد و میزبان  خیل عظیم ورزشکاران و گردشگران و عاشقان طبیعت است . طبیعت بکر ، درختان سرسبز و آبشارها  و رودخانه جاری خارزنج، منطقه آب گرم را  جزو دیدنی ترین مناظر طبیعی شهرستان خلیل آباد کرده است .اما مهم ترین جاذبه های ژئو توریستی منطقه، آب گرم خلیل آباد است . چشمه آب گرم یا چشمه گرمابی مکانی است که به صورت مداوم آب گرم یا داغ از زمین خارج می‌شود. به دلیل درصد بالای مواد حل شده معدنی آب بعضی از این چشمه‌ها عده‌ای از آن‌ها استفاده درمانی می‌کنند. آب گرم خلیل آباد دارای سه چشمه جوشان آب با تنوع املاح معدنی و دمای 39 ، 40 و 41 درجه  است و جاذبه های فراوانی از نظر طبیعی و مورفولوژی دارد. چشم انداز فرهنگی - طبیعی و تاریخی  این منطقه با دارا بودن 12 اثر تاریخی موسوم به آسیاب و دره های زیبا و شگفت انگیز با پوشش نیزار و حوضچه های بزرگ طبیعی آب موسوم به « زو » و حوضچه های دست ساز آب گرم معدنی هر گردشگری را شگفت زده می کند.
چی می بینیم؟
با توجه به خاصیت معدنی این آب گرم، مردم محلی برای استفاده از این موهبت الهی اقدام به ساخت دو حوضچه در سمت شمال و یک حوضچه در سمت جنوب دره کرده اند که در طول سال عده بسیاری از کوهنوردان و طبیعت گردان از این جاذبه طبیعی دیدن می کنند و بهره می برند.این حوضچه ها در دل طبیعتی واقع شده که پیرامون آن با کوه های سر به فلک کشیده و پوشش درختان و علفزارها محیطی دیدنی را در قاب دوربین گردشگران ثبت می کند.
چطور بریم؟
برای دسترسی به این اثر طبیعی باید از شهر خلیل آباد با وسیله نقلیه به محل کمپ برویم- جالب است بدانید، افراد محلی این مسیر 10کیلومتری را پیاده طی می کنند- در طول راه، 12 آسیاب تاریخی وجود دارد که نشان از تعامل انسان و طبیعت و بهره گیری آنان از این موهبت های الهی است و این بخشی از منظر تاریخی طبیعی آب گرم به شمار می آید .
اما وقتی به کمپ می رسید، باید در مسیر خاکی و کوهستان که مال رو بوده به صورت پاکوب حرکت کنید. پس از حدود 20 دقیقه به دره خارزنج و قلعه دختر می رسید و در امتداد گدار لعل مسیر را ادامه دهید تا به قله گدار لعل و بعد از آن به چشمه برسید.طول مسیر رفت  از کمپ تا حوضچه های آب گرم حدود 7 کیلومتر است. شاید مفرح ترین قسمت سفر به آب گرم معدنی، عبور از دره در مسیر آب و حوضچه های طبیعی موسوم به « زو » است که خاطره ای به یاد ماندنی برای تمامی گردشگران و کوهنوردان ثبت می کند دانستن این نکته نیز خالی از لطف نیست که وجه تسمیه منطقه برگرفته از چشمه های جوشان آب گرم معدنی است که در زبان محلی به آن « گرمو » که همان آب گرم است
می گویند. اما  با توجه به جذابیت بسیار زیاد آب گرم در منطقه؛ جمعه ها و روزهای تعطیل حضور گردشگران بی شماری را در این محدوده شاهد هستیم .طبیعت گردی در منطقه آب گرم عمدتا به دو صورت گروهی (اجتماعات چند صد نفره) و خانوادگی انجام می شود. البته وجود صنعت گردشگری در منطقه و آلودگی های ناشی از تجمع زباله های تجزیه ناپذیر در طبیعت و دور بودن از خدمات بهداشتی در روزهای تعطیل و پیک گردشگری تهدیدی جدی برای منطقه به شمار می آید. اما شمایی که برای طبیعت احترام قائل هستید و ارزش آن را خوب می دانید، اگر گذرتان به این منطقه افتاد، مراقب زباله هایتان باشید.
منبع: اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی